Výživa osob s demencí

Úvod 5 Jak pečovat doma 5 Zásady správné výživy

Zdraví jedince a kvalitu jeho života ovlivňuje i způsob výživy. Osoby s demencí mají podobné potřeby související s výživou a příjmem tekutin jako ostatní lidé jejich věku. Zdravá a chutná strava ve vhodné konzistenci a dostatečný příjem tekutin (zahuštěné tekutiny v pozdějších stadiích demence) jsou pro osoby s demencí velmi důležité (není nutná speciální dieta).

Postupem času je velmi pravděpodobné, že se u jedince s demencí, který žije v domácím prostředí, objeví problémy s přípravou stravy, používáním příboru, pamatováním na potřebu jíst a pít, se žvýkáním a polykáním. To všechno může vést k podvýživě a dehydrataci, která zvyšuje riziko snížení hmotnosti, deliria a akutního stavu zmatenosti. Výsledkem jsou zvýšené národy na rozsah péče poskytované rodinným pečovatelem a zajištění dostatku času na podporu seniora s demencí v době jídla.

    Obecné typy pro výživu osob s demencí


     

      • denně jíst minimálně 3 jídla
      • denně jíst 2 porce ovoce a 2 porce zeleniny
      • pestrá strava bohatá na bílkoviny (libové maso, ryby, vhodně upravené luštěniny, vejce, mléčné výrobky, např. jogurt, skyr, tvaroh)
      • zařadit potraviny obsahující vápník, železo, vitaminy D a B12
      • vybírat druhy bobulovitého ovoce, u kterých nehrozí vdechnutí zrníček (bezsemenné hrozny, borůvky); u třešní a višní odstranit předem pecku
      • omezit potraviny s vysokým obsahem tuku
      • omezit solení (jako alternativu používat bylinky)
      • zařadit měkké a výživné potraviny ve vhodné konzistenci (kaše, mixovaná jídla, zahuštěné tekutiny při problémech se žvýkáním a polykáním)
      • podle potřeby zařadit mezi jednotlivými jídly doplňky stravy (dodají kalorie) a sipping (výrobky určené pro pomalé popíjení, např. Nutridrinky)
      • zajistit dostatek tekutin (častěji menší množství tekutiny, potraviny s vysokým obsahem vody, např. polévky, ovoce, smoothies)
      • nápoje podávat v průběhu jídla a v ostatní době zajistit, aby měl senior s demencí hrnek s tekutinou na dosah ruky
      • nabízet nápoje se zajímavou chutí, kterou má senior rád
      • stimulovat tvorbu slin použitím „kousátka“ pro dospělé

     Počáteční stadium demence


      • pokračovat ve zdravé a vyvážené stravě a zajistit dostatečný příjem tekutin
      • cílem je udržet optimální tělesnou hmotnost

    Pozdější stádia demence


      • mění se preference (oblíbená jídla) a klesá chuť k jídlu i pocit žízně
      • cílem je předejít malnutrici (často je nutné podávat vysoce kalorickou a bílkovinnou stravu)

    Terminální stadia demence


      • umožnit jedinci, aby jedl to, co má rád a co mu chutná; agresivní nutriční podpora není vhodná,
      • cílem je zajistit co nejvyšší kvalitu závěru života.

    Potíže se stravováním u osob s demencí


     

    Syndrom demence je komplexní onemocnění, které postupně vede k riziku podvýživy a úbytku hmotnosti. Příjem potravy se může náhle změnit, a proto je potřeba využít co nejvíce příležitostí, kdy má jedinec s demencí chuť na zájem o jídlo.

    Demenci charakterizují změny v oblasti chápání, paměti a orientace, které mají vliv na příjem potravy. Objevuje se ztráta čichu, chuti a problémy spojené se žvýkáním, polykáním nebo trávením potravy. Osoby s demencí se mohou zapomínat najíst nebo mají naopak sklon k přejídání. S postupnou progresí demence se často objevují změny ve stravovacích návycích a chování v době jídla, snižuje se pocit žízně a lidé méně jedí, což způsobuje úbytek hmotnosti. Projevuje se i změna / ztráta chuti k jídlu (nejdéle bývá většinou zachována chuť na sladké).

     

    Změny stravovacích a pitných návyků 


     

    Změny stravovacích a pitných návyků mohou mít více příčin, ke kterým patří zejména:

    Problémy s dutinou ústní

    • špatné a neošetřené zuby mohou způsobovat potíže při žvýkání
    • špatně sedící zubní protéza může dráždit dásně, způsobovat infekci a bolest
    • tyto problémy mají vliv na volbu druhu jídla (upřednostňování sekané před řízkem; bramborové kaše před bramborovým salátem; odmítání příliš kořeněných a kyselých jídel)

    Sucho v ústech (xerostomie)

    • souvisí se sníženým množstvím slin (např. při nedostatečném příjmu tekutin, vedlejší účinek léků)
    • změny ve složení slin, které se stávají viskóznější
    • důsledek dýchání ústy a stále otevřených úst.

    Záněty a infekce

    • infekce močových cest, zánět plic – může způsobit celkovou slabost a mít vliv na chuť k jídlu

    Vedlejší účinky léků

    • vliv na bdělost, myšlení, hlad, chuť k jídlu, proces polykání
    • způsobují nevolnost nebo zácpu

    Zácpa

    • často důsledek nedostatečného příjmu tekutin, nedostatku pohybu, vedlejších účinků léků
    • bývá doprovázena bolestmi břicha, pocitem plností a nadýmáním
    • způsobuje ztrátu chuti k jídlu

    Bolest

    • pokud není dostatečně tlumená může ovlivňovat příjem potravy.

    Psychické problémy

    • deprese, úzkost, únava
    • často souvisí s úmrtím blízké osoby, změnou prostředí, sociální izolací a nedostatkem účelných aktivit

    Nedostatek pohybu

    • nedostatek fyzické aktivity snižuje chuť k jídlu
    • pozitivní vliv mají jednoduché cviky, procházky, nenáročná práci na zahradě

     

    Porucha polykání


     

    S postupující demencí se často vyskytují potíže s polykáním některých druhů potravy. Výsledkem je vyplivování rozžvýkaných kousků potravy nebo držení potravy v ústech. Také se můžeme setkat s tím, že si senior s demencí dává do úst příliš mnoho jídla, které nespolkne a vzniká tak riziko dušení.

    Řešení:

    • měkká strava s hladkou konzistencí (vyřadit suché, tvrdé potraviny, které je potřeba hodně žvýkat)
    • do jídelníčku zařadit omáčky, které pomohou zvláčnit jídlo
    • nabízet malé doušky tekutin na zapití sousta
    • být opatrný u potravin obsahující malé kousky (rýže, čočka), které by mohl senior vdechnout a začít se dusit. Nenechávat u takového jídla seniora samotného a časem tato jídla kvůli bezpečnosti úplně vyřadit
    • vyhýbat se potravinám, které jsou drobivé (sušenky), ovoce se slupkou nebo s peckami
    • slovně povzbuzovat k polykání jednotlivých soust
    • kontrola úst po jídle (ověření, zda v ústech nezůstalo jídlo)
    • zajistit, aby senior po jídle ještě krátkou dobu seděl (prevence aspirace nepolknutého sousta)
    • než začne senior jíst, nakrájet všechny potraviny na malé kousky
    • povzbuzovat seniora, aby jedl pomaleji a každé sousto rozžvýkal a polknul
    • používat menší příbor (čajová lžička, desertní vidlička)

     

    Zhoršená samostatnost při jídle


     

    Pro lidi s demencí může být s postupující nemocí náročné samostatně jíst a pít. Demence způsobuje potíže s koordinací a zapamatováním si postupů souvisejících s jídlem a pitím. Tyto potíže způsobují, že se prodlužuje doba potřebná na jídlo. V počátečním a středním stadiu nemoci je třeba podporovat osobu s demencí, aby zůstala co nejdéle při jídle alespoň částečně samostatná (co nejvíce využít zachovalé schopnosti osoby s demencí a vhodné pomůcky, ale být připraveni v případě potřeby pomoci).

    Používání příboru

    Osoba s demencí může mít s postupující demencí potíže používat příbor při konzumaci jídla (nůž, vidlička). Jídlo z vidličky padá, senior je frustrovaný a není ochotný ji při jídle používat.

    Řešení:

    • společné stolovánípři pohledu na spolustolovníka si může senior s demencí připomenout, jak použít vidličku nebo lžíci, i když si to sám nedokáže uvědomit.
    • využívat tzv. „Finger food“ („jídlo do ruky“, které si při konzumaci senior vezme mezi prsty a nepotřebuje příbor). Velikost porce odpovídá jednomu až dvěma soustům, které se snadno nabírají (např. rybí prsty, dílky jablka, kousky osmaženého květáku, masové kuličky). Takto připravené jídlo umožňuje osobě s demencí mít pocit, že je stále nezávislý a může jíst sám, a tak si zachovat důstojnost a kontrolu při jídle.

     

    Rozpoznávání jídla

    Někteří jedinci s demencí mají problém se zrakem (nejsou schopni rozeznat příbor nebo nádobí, které je před nimi na stole). Sedí proto u stolu a jen zírají před sebe). Může to vyvolat mylný dojem, že nemají na jídlo chuť nebo že nemají hlad. Zrakové potíže mohou také způsobit, že se u seniora změní způsob, jak jídlo vidí (tvar nebo barva jídla jsou pak pro něho matoucí).

     

    Řešení:

    • zjistit, zda nemá senior s demencí problém se zrakem
    • zajistit dobré osvětlení místnosti, kde se podává jídlo
    • upozornit, kde je na stole položený příbor a talíř
    • připravit jídlo tak, aby bylo barevné a vypadalo atraktivně
    • popsat jídlo, které seniorovi nabízíme
    • nepoužívat nádobí a ubrusy se vzory (odvádí pozornost od jídla)
    • využít barevného kontrastu, aby bylo jídlo lépe vidět – barevné jídlo na bílý talíř (špenát, rajská omáčka, losos), světlé jídlo na barevný talíř (koprová omáčka, bramborová kaše, bílá ryba)
    • zvolit nádobí, které jídlo co nejvíce usnadní (miska místo talíře; talíř se zvýšeným okrajem; lžíce s velkou rukojetí místo příboru).

     

    Poruchy paměti a koncentrace


     

    S postupující demencí se mohou projevit změny v chování, paměti, koncentraci a koordinaci související s příjmem potravy (potíže se sezením u stolu po celou dobu jídla a soustředěním se na jídlo). Pečující osoba se může domnívat, že senior s demencí nemá hlad. Můžeme se setkat i s tím, že se senior stále ptá, kdy už dostane jídlo, protože si nepamatuje, kdy a zda vůbec jedl.

     

    Řešení:

    • posadit seniora s demencí ke stolu, až bude jídlo hotové, aby nemusel čekat
    • zajistit, aby stůl nebyl v době jídla přeplněný věcmi, které nejsou aktuálně k jídlu potřeba
    • zaměřit pozornost seniora na jídlo
    • pokud odejde od stolu, přivést ho zpět a vysvětlit, že má pokračovat v jídle, vložit příbor nebo hrnek zpět do ruky
    • pokud je senior ochotnější otevřít ústa, když vidí hrnek, než když mu jídlo nabízíme na lžíci, zkusit dát mu nejprve napít a teprve pak dát lžíci do ruky
    • podávat vždy jeden chod, aby jídlo zůstalo teplé a chutné
    • připomenout, aby polykal každé sousto, které si dá do úst
    • povzbuzovat chuť k jídlu slovně (např. cítíš, jak to krásně voní; vidíš, jak je to kuře krásně upečené; zkus kousnout do knedlíku, jak je nadýchaný)
    • stolovat společně (jídlo se stává společenskou aktivitou, může to seniorovi pomoci zůstat při jídle nezávislý, protože bude kopírovat to, co jeho příbuzný při jídle dělá)
    • podpořit uvědomění si, co se má udělat (vzít seniora za ruku a položit ji na příbor / hrnek)
    • pokud senior nejí a „nimrá“ se v jídle, může to být proto, že neví, co s jídle udělat. Někdy stačí malá pomoc (oloupat mandarinku) nebo názorná instrukce, co udělat. Například „Tohle je jídlo, vezmi si lžíci – naber polévku – dej do pusy“
    • pokud si senior nepamatuje, zda např. snídal, tak je možné nabízet jídlo v několika fázích s krátkým časovým rozestupem.

     

    Problém s příjmem tekutin


    U osob s demencí se často setkáváme s nedostatečným příjmem tekutin, protože ztrácejí pocit žízně i schopnost samostatně se napít.

    Řešení:

    • v průběhu dne častěji povzbuzovat k příjmu malých množství tekutin
    • zajistit, aby měl senior hrnek / lahev s vodou na dosah ruky
    • pokud senior odmítá pít vodu, zkusit nabízet i jiné zdroje tekutin (polévka, džusy, „vodnaté“ ovoce – např. meloun vodní bezsemenný)

     

    Problém s výběrem jídla

     

    S postupující demencí se mohou u seniora objevit potíže s výběrem jídla. Pouhá slovní nabídka je pro ně často obtížně srozumitelná a jsou zmateni, zvláště pokud si mají vybrat z více nabídek. Je důležité snažit se nabídnout osobě s demencí výběr potravin a ukázat možnost volby. Není neobvyklé, že se s postupující demencí mění preference člověka v jídle a pití. Tyto změny se mohou velmi lišit od toho, co měl senior s demencí dříve v oblibě. Častá bývá výrazná preference sladších jídel.

     

    Řešení:

    • názorné ukázky s mluveným popisem jídla (krabice o obrázkem perníčků, fotografie talíře s určitým jídlem), které seniorovi pomohou pochopit, co se mu nabízí
    • nejprve zkusit nabídnout jídlo, o kterém víme, že seniorovi chutná
    • nabídnout dvě možnosti na výběr (např. dva různé kompoty) a popsat je, aby si senior mohl vytvořit spojení mezi slovy, která slyší a svojí vzpomínkou na danou potravinu
    • zkusit posypat potraviny cukrem před nebo po vaření
    • použít med, džem, sirup nebo čerstvé ovoce i do slaných pokrmů pro vytvoření sladké chuti
    • použít sladkou polevu v některých slaných pokrmech
    • používat bylinky a koření pro zvýraznění chuti

     

    Estetika a kultura chování při stolování


    U osob s demencí se může častěji stát, že při jídle něco vylijí na ubrus, kus jídla spadne pod stůl nebo si pobryndají oblečení.

     

    Řešení:

    • nechat osobu s demencí, aby co nejvíce jedla sama, i když o bude spojené s nepořádkem a znečištěním oblečení (zachování estetiky není v tomto případě prioritou)
    • misky a talíře postavit na neklouzavý povrch (např. látkové prostírání)
    • používat ergonomické hrnky s víčkem a náustkem na pití (zabrání to rozlití tekutiny)
    • sklenici / hrnek naplnit do poloviny a používat kloubová (ohýbatelná) brčka
    • nabízet tzv. finger foods (jídlo do ruky)

     

      Zdroje

      České

       

      Zahraniční

      Podle uvedených zdrojů zpracovala doc. PhDr. Mgr. Helena Kisvetrová, Ph.D.

      Tvorba webových stránek: Webklient