Výživa osob s demencí
Zdraví jedince a kvalitu jeho života ovlivňuje i způsob výživy. Osoby s demencí mají podobné potřeby související s výživou a příjmem tekutin jako ostatní lidé jejich věku. Zdravá a chutná strava ve vhodné konzistenci a dostatečný příjem tekutin (zahuštěné tekutiny v pozdějších stadiích demence) jsou pro osoby s demencí velmi důležité (není nutná speciální dieta).
Postupem času je velmi pravděpodobné, že se u jedince s demencí, který žije v domácím prostředí, objeví problémy s přípravou stravy, používáním příboru, pamatováním na potřebu jíst a pít, se žvýkáním a polykáním. To všechno může vést k podvýživě a dehydrataci, která zvyšuje riziko snížení hmotnosti, deliria a akutního stavu zmatenosti. Výsledkem jsou zvýšené národy na rozsah péče poskytované rodinným pečovatelem a zajištění dostatku času na podporu seniora s demencí v době jídla.
Obecné typy pro výživu osob s demencí
-
- denně jíst minimálně 3 jídla
- denně jíst 2 porce ovoce a 2 porce zeleniny
- pestrá strava bohatá na bílkoviny (libové maso, ryby, vhodně upravené luštěniny, vejce, mléčné výrobky, např. jogurt, skyr, tvaroh)
- zařadit potraviny obsahující vápník, železo, vitaminy D a B12
- vybírat druhy bobulovitého ovoce, u kterých nehrozí vdechnutí zrníček (bezsemenné hrozny, borůvky); u třešní a višní odstranit předem pecku
- omezit potraviny s vysokým obsahem tuku
- omezit solení (jako alternativu používat bylinky)
- zařadit měkké a výživné potraviny ve vhodné konzistenci (kaše, mixovaná jídla, zahuštěné tekutiny při problémech se žvýkáním a polykáním)
- podle potřeby zařadit mezi jednotlivými jídly doplňky stravy (dodají kalorie) a sipping (výrobky určené pro pomalé popíjení, např. Nutridrinky)
- zajistit dostatek tekutin (častěji menší množství tekutiny, potraviny s vysokým obsahem vody, např. polévky, ovoce, smoothies)
- nápoje podávat v průběhu jídla a v ostatní době zajistit, aby měl senior s demencí hrnek s tekutinou na dosah ruky
- nabízet nápoje se zajímavou chutí, kterou má senior rád
- stimulovat tvorbu slin použitím „kousátka“ pro dospělé
Počáteční stadium demence
-
- pokračovat ve zdravé a vyvážené stravě a zajistit dostatečný příjem tekutin
- cílem je udržet optimální tělesnou hmotnost
Pozdější stádia demence
-
- mění se preference (oblíbená jídla) a klesá chuť k jídlu i pocit žízně
- cílem je předejít malnutrici (často je nutné podávat vysoce kalorickou a bílkovinnou stravu)
Terminální stadia demence
-
- umožnit jedinci, aby jedl to, co má rád a co mu chutná; agresivní nutriční podpora není vhodná,
- cílem je zajistit co nejvyšší kvalitu závěru života.
Potíže se stravováním u osob s demencí
Syndrom demence je komplexní onemocnění, které postupně vede k riziku podvýživy a úbytku hmotnosti. Příjem potravy se může náhle změnit, a proto je potřeba využít co nejvíce příležitostí, kdy má jedinec s demencí chuť na zájem o jídlo.
Demenci charakterizují změny v oblasti chápání, paměti a orientace, které mají vliv na příjem potravy. Objevuje se ztráta čichu, chuti a problémy spojené se žvýkáním, polykáním nebo trávením potravy. Osoby s demencí se mohou zapomínat najíst nebo mají naopak sklon k přejídání. S postupnou progresí demence se často objevují změny ve stravovacích návycích a chování v době jídla, snižuje se pocit žízně a lidé méně jedí, což způsobuje úbytek hmotnosti. Projevuje se i změna / ztráta chuti k jídlu (nejdéle bývá většinou zachována chuť na sladké).
Změny stravovacích a pitných návyků
Změny stravovacích a pitných návyků mohou mít více příčin, ke kterým patří zejména:
Problémy s dutinou ústní
- špatné a neošetřené zuby mohou způsobovat potíže při žvýkání
- špatně sedící zubní protéza může dráždit dásně, způsobovat infekci a bolest
- tyto problémy mají vliv na volbu druhu jídla (upřednostňování sekané před řízkem; bramborové kaše před bramborovým salátem; odmítání příliš kořeněných a kyselých jídel)
Sucho v ústech (xerostomie)
- souvisí se sníženým množstvím slin (např. při nedostatečném příjmu tekutin, vedlejší účinek léků)
- změny ve složení slin, které se stávají viskóznější
- důsledek dýchání ústy a stále otevřených úst.
Záněty a infekce
- infekce močových cest, zánět plic – může způsobit celkovou slabost a mít vliv na chuť k jídlu
Vedlejší účinky léků
- vliv na bdělost, myšlení, hlad, chuť k jídlu, proces polykání
- způsobují nevolnost nebo zácpu
Zácpa
- často důsledek nedostatečného příjmu tekutin, nedostatku pohybu, vedlejších účinků léků
- bývá doprovázena bolestmi břicha, pocitem plností a nadýmáním
- způsobuje ztrátu chuti k jídlu
Bolest
- pokud není dostatečně tlumená může ovlivňovat příjem potravy.
Psychické problémy
- deprese, úzkost, únava
- často souvisí s úmrtím blízké osoby, změnou prostředí, sociální izolací a nedostatkem účelných aktivit
Nedostatek pohybu
- nedostatek fyzické aktivity snižuje chuť k jídlu
- pozitivní vliv mají jednoduché cviky, procházky, nenáročná práci na zahradě
Porucha polykání
S postupující demencí se často vyskytují potíže s polykáním některých druhů potravy. Výsledkem je vyplivování rozžvýkaných kousků potravy nebo držení potravy v ústech. Také se můžeme setkat s tím, že si senior s demencí dává do úst příliš mnoho jídla, které nespolkne a vzniká tak riziko dušení.
Řešení:
- měkká strava s hladkou konzistencí (vyřadit suché, tvrdé potraviny, které je potřeba hodně žvýkat)
- do jídelníčku zařadit omáčky, které pomohou zvláčnit jídlo
- nabízet malé doušky tekutin na zapití sousta
- být opatrný u potravin obsahující malé kousky (rýže, čočka), které by mohl senior vdechnout a začít se dusit. Nenechávat u takového jídla seniora samotného a časem tato jídla kvůli bezpečnosti úplně vyřadit
- vyhýbat se potravinám, které jsou drobivé (sušenky), ovoce se slupkou nebo s peckami
- slovně povzbuzovat k polykání jednotlivých soust
- kontrola úst po jídle (ověření, zda v ústech nezůstalo jídlo)
- zajistit, aby senior po jídle ještě krátkou dobu seděl (prevence aspirace nepolknutého sousta)
- než začne senior jíst, nakrájet všechny potraviny na malé kousky
- povzbuzovat seniora, aby jedl pomaleji a každé sousto rozžvýkal a polknul
- používat menší příbor (čajová lžička, desertní vidlička)
Zhoršená samostatnost při jídle
Pro lidi s demencí může být s postupující nemocí náročné samostatně jíst a pít. Demence způsobuje potíže s koordinací a zapamatováním si postupů souvisejících s jídlem a pitím. Tyto potíže způsobují, že se prodlužuje doba potřebná na jídlo. V počátečním a středním stadiu nemoci je třeba podporovat osobu s demencí, aby zůstala co nejdéle při jídle alespoň částečně samostatná (co nejvíce využít zachovalé schopnosti osoby s demencí a vhodné pomůcky, ale být připraveni v případě potřeby pomoci).
Používání příboru
Osoba s demencí může mít s postupující demencí potíže používat příbor při konzumaci jídla (nůž, vidlička). Jídlo z vidličky padá, senior je frustrovaný a není ochotný ji při jídle používat.
Řešení:
- společné stolování – při pohledu na spolustolovníka si může senior s demencí připomenout, jak použít vidličku nebo lžíci, i když si to sám nedokáže uvědomit.
- využívat tzv. „Finger food“ („jídlo do ruky“, které si při konzumaci senior vezme mezi prsty a nepotřebuje příbor). Velikost porce odpovídá jednomu až dvěma soustům, které se snadno nabírají (např. rybí prsty, dílky jablka, kousky osmaženého květáku, masové kuličky). Takto připravené jídlo umožňuje osobě s demencí mít pocit, že je stále nezávislý a může jíst sám, a tak si zachovat důstojnost a kontrolu při jídle.
Rozpoznávání jídla
Někteří jedinci s demencí mají problém se zrakem (nejsou schopni rozeznat příbor nebo nádobí, které je před nimi na stole). Sedí proto u stolu a jen zírají před sebe). Může to vyvolat mylný dojem, že nemají na jídlo chuť nebo že nemají hlad. Zrakové potíže mohou také způsobit, že se u seniora změní způsob, jak jídlo vidí (tvar nebo barva jídla jsou pak pro něho matoucí).
Řešení:
- zjistit, zda nemá senior s demencí problém se zrakem
- zajistit dobré osvětlení místnosti, kde se podává jídlo
- upozornit, kde je na stole položený příbor a talíř
- připravit jídlo tak, aby bylo barevné a vypadalo atraktivně
- popsat jídlo, které seniorovi nabízíme
- nepoužívat nádobí a ubrusy se vzory (odvádí pozornost od jídla)
- využít barevného kontrastu, aby bylo jídlo lépe vidět – barevné jídlo na bílý talíř (špenát, rajská omáčka, losos), světlé jídlo na barevný talíř (koprová omáčka, bramborová kaše, bílá ryba)
- zvolit nádobí, které jídlo co nejvíce usnadní (miska místo talíře; talíř se zvýšeným okrajem; lžíce s velkou rukojetí místo příboru).
Poruchy paměti a koncentrace
S postupující demencí se mohou projevit změny v chování, paměti, koncentraci a koordinaci související s příjmem potravy (potíže se sezením u stolu po celou dobu jídla a soustředěním se na jídlo). Pečující osoba se může domnívat, že senior s demencí nemá hlad. Můžeme se setkat i s tím, že se senior stále ptá, kdy už dostane jídlo, protože si nepamatuje, kdy a zda vůbec jedl.
Řešení:
- posadit seniora s demencí ke stolu, až bude jídlo hotové, aby nemusel čekat
- zajistit, aby stůl nebyl v době jídla přeplněný věcmi, které nejsou aktuálně k jídlu potřeba
- zaměřit pozornost seniora na jídlo
- pokud odejde od stolu, přivést ho zpět a vysvětlit, že má pokračovat v jídle, vložit příbor nebo hrnek zpět do ruky
- pokud je senior ochotnější otevřít ústa, když vidí hrnek, než když mu jídlo nabízíme na lžíci, zkusit dát mu nejprve napít a teprve pak dát lžíci do ruky
- podávat vždy jeden chod, aby jídlo zůstalo teplé a chutné
- připomenout, aby polykal každé sousto, které si dá do úst
- povzbuzovat chuť k jídlu slovně (např. cítíš, jak to krásně voní; vidíš, jak je to kuře krásně upečené; zkus kousnout do knedlíku, jak je nadýchaný)
- stolovat společně (jídlo se stává společenskou aktivitou, může to seniorovi pomoci zůstat při jídle nezávislý, protože bude kopírovat to, co jeho příbuzný při jídle dělá)
- podpořit uvědomění si, co se má udělat (vzít seniora za ruku a položit ji na příbor / hrnek)
- pokud senior nejí a „nimrá“ se v jídle, může to být proto, že neví, co s jídle udělat. Někdy stačí malá pomoc (oloupat mandarinku) nebo názorná instrukce, co udělat. Například „Tohle je jídlo, vezmi si lžíci – naber polévku – dej do pusy“
- pokud si senior nepamatuje, zda např. snídal, tak je možné nabízet jídlo v několika fázích s krátkým časovým rozestupem.
Problém s příjmem tekutin
U osob s demencí se často setkáváme s nedostatečným příjmem tekutin, protože ztrácejí pocit žízně i schopnost samostatně se napít.
Řešení:
- v průběhu dne častěji povzbuzovat k příjmu malých množství tekutin
- zajistit, aby měl senior hrnek / lahev s vodou na dosah ruky
- pokud senior odmítá pít vodu, zkusit nabízet i jiné zdroje tekutin (polévka, džusy, „vodnaté“ ovoce – např. meloun vodní bezsemenný)
Problém s výběrem jídla
S postupující demencí se mohou u seniora objevit potíže s výběrem jídla. Pouhá slovní nabídka je pro ně často obtížně srozumitelná a jsou zmateni, zvláště pokud si mají vybrat z více nabídek. Je důležité snažit se nabídnout osobě s demencí výběr potravin a ukázat možnost volby. Není neobvyklé, že se s postupující demencí mění preference člověka v jídle a pití. Tyto změny se mohou velmi lišit od toho, co měl senior s demencí dříve v oblibě. Častá bývá výrazná preference sladších jídel.
Řešení:
- názorné ukázky s mluveným popisem jídla (krabice o obrázkem perníčků, fotografie talíře s určitým jídlem), které seniorovi pomohou pochopit, co se mu nabízí
- nejprve zkusit nabídnout jídlo, o kterém víme, že seniorovi chutná
- nabídnout dvě možnosti na výběr (např. dva různé kompoty) a popsat je, aby si senior mohl vytvořit spojení mezi slovy, která slyší a svojí vzpomínkou na danou potravinu
- zkusit posypat potraviny cukrem před nebo po vaření
- použít med, džem, sirup nebo čerstvé ovoce i do slaných pokrmů pro vytvoření sladké chuti
- použít sladkou polevu v některých slaných pokrmech
- používat bylinky a koření pro zvýraznění chuti
Estetika a kultura chování při stolování
U osob s demencí se může častěji stát, že při jídle něco vylijí na ubrus, kus jídla spadne pod stůl nebo si pobryndají oblečení.
Řešení:
- nechat osobu s demencí, aby co nejvíce jedla sama, i když o bude spojené s nepořádkem a znečištěním oblečení (zachování estetiky není v tomto případě prioritou)
- misky a talíře postavit na neklouzavý povrch (např. látkové prostírání)
- používat ergonomické hrnky s víčkem a náustkem na pití (zabrání to rozlití tekutiny)
- sklenici / hrnek naplnit do poloviny a používat kloubová (ohýbatelná) brčka
- nabízet tzv. finger foods (jídlo do ruky)
Zdroje
České
- Hájková L, Hradcová D, Janečková H, Mátlová M, Vaňková M. Komplexní péče o lidi s demencí. Česká alzheimerovská společnost, o.p.s., 2020. Dostupné z: https://www.alzheimer.cz/publikace/brozury/
- Národní zdravotnický informační portál. Péče o pacienta s demencí – jak přistupovat ke stravování. Dostupné z. https://www.nzip.cz/clanek/1279-demence-pecujici-jak-pristupovat-ke-stravovani
Zahraniční
- Age Space. 8 practical tips to help someone with Dementia to eat more. 2023. Dostupné z: https://www.agespace.org/dementia/tips-to-help-someone-with-dementia-to-eat-more
- Alzheimer’s Association. Food and Eating. 2023. Dostupné z: https://www.alz.org/help-support/caregiving/daily-care/food-eating
- Singapore. Nutrition & Hydration Needs for Persons Living with Dementia. 2023. Dostupné z: https://www.dementiahub.sg/living-well-with-dementia/nutrition-hydration-needs-for-persons-living-with-dementia/
- DementiaUK. Eating and drinking for a person with dementia. 2023. Dostupné z: https://www.dementiauk.org/get-support/health-issues-and-advice/eating-and-drinking/
- National Health Service. UK. Nutrition and Dietetics Dementia care: A practical guide to eating and drinking. 2022. Dostupné z: https://www.uhcw.nhs.uk/download/clientfiles/files/Patient%20Information%20Leaflets/Clinical%20Support%20Services/Dietetics/Dementia%20care-%20A%20practical%20guide%20to%20eating%20and%20drinking.pdf
- Dementia support: helping to maintain good health and nutrition. 2023. Dostupné z: https://www.nidirect.gov.uk/articles/dementia-support-helping-maintain-good-health-and-nutrition
- Dementia support: helping with eating and drinking. 2023. Dostupné z: https://www.nidirect.gov.uk/articles/dementia-support-helping-eating-and-drinking
- Paul S. S. Strategies for home nutritional support in dementia care and its relevance in low-middle-income countries. Journal of family medicine and primary care, 2020; 9(1), 43–48. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014876/pdf/JFMPC-9-43.pdf
- Prince M. et al. Alzheimer’s Disease International “Nutrition and Dementia – A review of available research”. 2014; 72. Dostupné z: https://www.alzint.org/u/nutrition-and-dementia.pdf
- The Alzheimer Society of Ireland. Eating well with dementia. 2023. Dostupné z: https://alzheimer.ie/wp-content/uploads/2018/11/ASI-Eating-well-with-Dementia_-website_2017.pdf
- The Social Care Institute for Excellence (SCIE). UK. Why nutrition is important for people with dementia. 2023. Dostupné z: https://www.scie.org.uk/dementia/living-with-dementia/eating-well/importance-of-nutrition.asp
- The World Health Organization. iSupport for Dementia. Training and support manual for carers of people with dementia. 2019. Dostupné z: https://www.who.int/publications/i/item/9789241515863
Podle uvedených zdrojů zpracovala doc. PhDr. Mgr. Helena Kisvetrová, Ph.D.